Recensie 'Aber der Kirche passiert nichts' van Fred Cammaert

24 | 11 | 22

Na het zien van de filmdocumentaire schreef historicus dr. Fred Cammaert onderstaande recensie aan Peter Crins en Peter Hermans:

Hoi Peter,

Ben nog steeds onder de indruk van wat ik gisteravond heb gezien. De inhoud getuigt van grondige kennis van de makers en de getuigenissen zijn to the point, menselijk, oprecht, uit het hart en bieden een zuiver inzicht in de werkelijkheid van de bezettingstijd. Ik denk aan de pater over de OD (Orde Dienst) en de evacuatie, onderduikster Eef Polak over de warmte en gastvrijheid die ze ondervond bij haar onderduikadres, de rol van Geerdink en al die andere verzetslieden, maar ook en misschien wel vooral de verhalen van al die gewone mensen met hun angsten en onzekerheden. Je mag met recht trots zijn op deze unieke en in historisch opzicht uiterst waardevolle documentaire. Chapeau.

Ook een enkele opmerking over de vormgeving: je partner Peter (Hermans) verdient een groot compliment voor de strakke en sobere montage. De kaartjes zijn verhelderend en bieden noodzakelijke context voor een beter begrip. Het foto- en beeldmateriaal is werkelijk schitterend en heel illustratief. Complimenten ook voor je ongelooflijke speurwerk dat er uiteindelijk toe heeft geleid dat je veel uniek materiaal hebt weten op te duikelen. Als oud jurylid wil ik daar tot slot aan toevoegen dat je een onmiskenbare ontwikkeling hebt doorgemaakt. In de TV en filmwereld zegt men wel eens: "Je bent zo goed als je laatste productie". In jouw geval gaat dat zeker op.

Wens je alle succes bij de komende vertoningen en hoop oprecht dat je het filmbijltje er niet bij neerlegt. Historici hebben per slot van rekening "levenslang".

Met hartelijke groet,

Fred

Fred Cammaert studeert van 1979 tot 1983 de (nieuwste) geschiedenis aan Rijksuniversiteit van Groningen. Over de Limburgse geschiedenis in de twintigste eeuw publiceert hij meerdere  studies. In 1994 promoveert hij op een gedetailleerd onderzoek naar het Limburgs verzet in de Tweede Wereldoorlog met als titel 'Het verborgen front'. In de periode 1997 tot 2008 is Cammaert programmamaker bij de omroep L1TV.
In de wekelijkse rubriek 'Tijd voor Toen' schenkt hij aandacht aan Limburgse historische amateurfilms. Deze films zijn voor een belangrijk deel afkomstig van kijkers. In tien jaar tijd is een omvangrijke collectie beeldmateriaal ontsloten en aan een breed publiek getoond.

Tegenwoordig is Fred Cammaert actief als publicist en zelfstandig historicus.

Van 2018 tot 2020 werkt Fred Cammaert aan 'Oorlogsbronnen Limburg'; een project dat tot doel heeft om oorlogsarchieven voor iedereen toegankelijk te maken. In dit kader zijn meerdere archieven uit de periode 1940 - 1945 van het Gemeentearchief Weert onderzocht en ontsloten. 

Ga terug