Maak kennis met de nieuwe dirigent van fanfare Concordia

Met grote passie en een glinstering in zijn ogen praat Jan Kitzen over een van de mooiste momenten die hij mee heeft mogen maken als dirigent. ,,Met fanfare Juliana uit Munstergeleen gingen we op concours. Tijdens het slotdeel trokken de hoorns de hele fanfare mee; kippenvel. Genieten. Er gebeurde wat op de bühne. Ze waren tot zoveel in staat dat leden na afloop zichzelf afvroegen; waren wij dat?’’ vertelt Jan enthousiast.

Maak kennis met Jan Kitzen; woonachtig in Munstergeleen, getrouwd met Gwenda, hoornist én de nieuwe dirigent van fanfare Concordia Leveroy. Een fanfaremuziekliefhebber pur sang. Jan begon een studie aan het conservatorium en studeerde er HAFA-directie en hoorn. In 1986 mocht hij dat felbegeerde papiertje in ontvangst nemen, om vervolgens te beginnen als dirigent bij harmonie L’Union uit Born. Vervolgens heeft hij voor fanfares gestaan in Jabeek (15 jaar), Wijnandsrade (13 jaar) , Schin op Geul (9 jaar) en voor kortere periodes voor St. Joost, Montfort, Broekhem en Harmonie Lauradorp, Süsterseel (D) en Nieuwenhagen. Momenteel dirigeert hij Fanfare Juliana uit Munstergeleen en is hij vervangend dirigent bij harmonie St. Josef Kaalheide.

Naast zijn passie voor dirigeren, geeft Jan ook les op muziekscholen in Sittard-Geleen en Heerlen. Uit ervaring weet hij dat goede sturing en motivatie belangrijk is om jeugd te stimuleren muziek te maken – en te blijven maken. Iets wat hij dan ook zeker in de praktijk zal brengen bij de fanfare in Leveroy. Het dirigentstokje wisselt Jan overigens regelmatig in voor een tennisracket. Onder het mom van ,,we môtte waal fit bliève!’’ slaat hij graag een balletje.

Als er een The Voice of Holland voor dirigenten en orkesten zou bestaan, dan zouden juryleden al luisterend herkennen dat Jan dirigeert. De klank en de balans is namelijk iets wat Jan belangrijk vindt. ,,Ik houd van lekker stevig blazen, maar niet dat het gaat kraken en krachtpatserig gaat klinken. Dat vind ik belangrijk en daar let ik dan ook op, elke repetitie weer. Je hebt een idee over hoe een orkest moet klinken en dat streef je na als dirigent zijnde’’, aldus Jan.

De glinstering in de ogen van Jan verdwijnt gedurende het hele gesprek niet meer. Muziek is Jan en Jan is muziek. Die kippenvelmomenten zoals bij fanfare Juliana blijven zijn hele leven bij hem. En die gunt Jan Leveroy ook. ,,Ik hoop dat we samen op zo’n momenten gaan komen. Dat we samen op een bühne zitten te kicken op de muziek die we samen hebben ingestudeerd. Dát is het ultieme genieten van mijn vak!’’.

- Interview Marieke Klauwers met Jan Kitzen op 6 oktober, 2015