Nieuwe filmdocumentaire ‘Aber der Kirche passiert nichts’ in Leveroy in première

26 | 09 | 22

Op vrijdag 18 november om 19.30 uur gaat de nieuwe filmdocumentaire ‘Aber der Kirche passiert nichts’ in première van Peter Crins en Peter Hermans. Dit zal plaatsvinden in zaal Pestoeërskoel in Leveroy. Daarna is de film nog in zaal Pestoeërskoel te zien om zaterdag 19 november om 14.00 en 19.30 uur en op zondag 20 november om 14.00 en 19.30 uur. De Weerter première is op zaterdag 10 december om 14.00 en 19.30 uur in het Munttheater te Weert. Tickets voor alle vertoningen zijn te koop vanaf donderdag 22 september via de website www.aberderkirche.nl en kosten €13,50 inclusief een pauzeconsumptie.

De bekendmaking en start verkoop van deze nieuwe filmdocumentaire op donderdag 22 september is niet toevallig, maar om meerdere redenen gekozen. Om te beginnen is dit de datum waarop Weert werd bevrijd in de Tweede Wereldoorlog waarna Leveroy en omstreken front werden in de oorlog. Daarnaast wordt er op deze dag het bevrijdingsmonument onthuld in Weert én heeft één van de verhalen op dit monument te maken met de nieuwe filmdocumentaire. Het Ursulinenklooster aan de Langstraat 20 in Weert herbergt in de oorlog vluchtingen, onderduikers en Joden. Ondanks vele kloosterlingen van Duitse komaf en een overste van Duitste nationaliteit. Een voorbeeld van die hulp is het onderduiken van de Joodse zusjes Eef en Simone Polak uit Eindhoven, onder de hoede van de Duitse zuster Raphaele in augustus 1942. Na een jaar worden deze zusjes nog op tien adressen in Midden-Limburg ondergebracht, waaronder op de boerderij van Haves van de weduwe Hermans waar filmmaker Peter Hermans een kleinzoon van is.

Succesvolle documentaires
Peter Crins (tweevoudig winnaar Limburg Filmfestival) leverde al meerdere zeer succesvolle documentaires af, zoals onder meer ‘De Meysbergh’ en ‘Grensgeval’. Researcher Crins stuitte de afgelopen jaren op zoveel nieuw materiaal dat hij niet anders kon dan deze film maken. Voor het maken van deze film heeft hij weer zijn leermeester Peter Hermans ingeschakeld. Gebeurtenissen in zijn dorp waar jarenlang niemand over sprak, kwamen bovendrijven. Informatie diende zich aan en het was ‘kill your darlings’ voor Crins en Hermans die over zoveel nieuw materiaal beschikten.

Over deze nieuwe filmdocumentaire
‘Aber der Kirche passiert nichts’, zeiden de Duitsers toen de geallieerden oprukten en ze uit Leveroy verdreven werden. De foto’s en de historische beelden vertellen een ander verhaal... Documentairemakers Peter Crins en Peter Hermans stopten ruim 25 jaar research in deze filmdocumentaire die boordevol nieuw filmmateriaal en documenten zit. Zoals de ontknoping van de liquidatie van twee Duitsers, waar jarenlang niet of nauwelijks over werd gesproken in Leveroy. Uitzonderlijk beeld over terugtrekkende Duitsers over het kanaal, Ospelnaren die werden verdreven en in een Leveroyse boerderij in beschietingen terechtkwamen, waarbij twee van hun gastheren werden gedood.

Er zijn verhalen van mensen die in Stramproy en Weert de enorme beschietingen zagen op het door Duitsers bezet gebied achter het kanaal Wessem-Nederweert. Waarna de oversteek over het kanaal volgde om aan de bevrijding van Leveroy en omstreken te beginnen. Tijdens de terugtrekking van de Duitsers, werd de kerk van Leveroy totaal opgeblazen. En in tegenstelling tot Weert en Nederweert, voorkwam pater Crins een bijltjesdag in Leveroy: hij verdedigde een meisje met een riek, om te voorkomen dat ze kaalgeschoren zou worden.

2,5 uur durende filmdocumentaire
Het zijn enkele highlights uit deze 2,5 uur durende filmdocumentaire die ook laat zien dat de inval in 1940 al eerder was voorbereid door Duitse spionnen. Door die spionage trokken de Duitsers om de verdedigingswerken van Weert heen, waardoor vele mensen uit Weert en Nederweert onnodig moesten evacueren. Waarin verder ook nog aan bod komt: Leveroynaren die in concentratiekamp Vught terecht kwamen, de klokkenroof in de kerk, Joodse onderduikers, de luchtoorlog en hulp aan piloten, het verzet, de inkwartiering van Duitse soldaten en het onderdak bieden aan Duitse deserteurs: voor de één een succes voor de ander catastrofaal.

Over de documentairemakers
 In 1994 ontstond het idee om een documentaire te maken over Leveroy tijdens WOII. Waar Peter Crins (tweevoudig winnaar van het Limburg Filmfestival en van de Servaas Huys Prijs, de prijs voor de beste amateurfilm) en Peter Hermans aanvankelijk sceptisch waren of ze voldoende materiaal boven water konden krijgen, pleegden ze vlijtig research waardoor het plan toch voldoende body kreeg. Het was overigens Peter Hermans die het vuurtje bij Peter Crins aanwakkerde om films te gaan maken, met vele succesvolle filmdocumentaires van de heren als resultaat.

De onervarenheid bleek veel leergeld te kosten en de analoge kwaliteit was niet bevredigend, maar de passie en interesse in deze vorm van geschiedschrijving was ontstaan. Het onverwachte succes  van ‘Leveroy 1940-1945’ vroeg  om meer en er werd overgegaan op het digitale tijdperk. Een aanzienlijke verbetering. Sommige onderwerpen vroegen om verdieping en er kwam meer en meer materiaal boven tafel. In deze filmdocumentaire ‘Aber der Kirche passiert nichts’ zit ruim 25 jaar research en opnames.

Vertoningen
De filmdocumentaire ‘Aber der Kirche passiert nichts’ is te zien in zaal Pestoeërskoel in Leveroy, Sillenhoek 4, op:

Vrijdag 18 november 19.30 uur première
Zaterdag 19 november 14.00 uur
Zaterdag 19 november 19.30 uur
Zondag 20 november 14.00 uur
Zondag 20 november 19.30 uur

Tickets kosten €13,50 per stuk en dat is inclusief een consumptie. Er is vrije plaatskeuze en de zaal is een half uur voor aanvang geopend.

Op zaterdag 10 december is de Weerter première van de filmdocumentaire te zien in het Munttheater, Collegeplein 3 in Weert.

Zaterdag 10 december 14.00 uur
Zaterdag 10 december 19.30 uur

Tickets kosten €13,50 per stuk en dat is inclusief een consumptie. Hier kunt u wel op de plattegrond de plaats van uw voorkeur reserveren.

De organisatie is in handen van Fanfare Concordia Leveroy in samenwerking met De Aldenborgh en Koninklijk LGOG.

Ga terug