Nederweerter muziekverenigingen beginnen weer met repeteren

16 | 06 | 20

Er heeft lange tijd geen noot geklonken in de repetitieruimtes van de muziekverenigingen van Nederweert. Maar nu het protocol van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) is goedgekeurd, hervatten Harmonie St. Joseph uit Nederweert, Harmonie Melodie der Peel uit Ospel, Harmonie Pro Musica uit Nederweert-Eind en Fanfare Concordia Leveroy komende week weer hun repetities. Uiteraard volgens de protocollen en met twee meter afstand tussen de muzikanten. 

De buitenactiviteiten, zoals sporten en Jong Nederland gingen voor de jeugd weer als eerste van start. Volwassenen moesten iets langer wachten. Maar voor muziekverenigingen was er nog geen groen licht om in kleiner verband binnen weer te kunnen repeteren. Tot vorige week toen de KNMO in overleg met het ministerie van Economische Zaken en het RIVM een goedgekeurd protocol kon presenteren en de verengingen aan de slag konden om dit te implementeren.

Snel en soepel

Daarbij is er snel en goed overleg met de gemeente gevoerd. “In principe was goedkeuring van de gemeente niet noodzakelijk, maar we vinden het wel belangrijk dat zij hier ook achter staat en weet hoe en wanneer we weer van start gaan”, geven de voorzitters van de verenigingen aan. Die communicatie verliep uitermate snel en soepel. Ook de gemeenschapshuizen en repetitielocaties zijn bij de protocollen betrokken om te bespreken wat de routing in de gebouwen is, om te overleggen of horeca al dan niet open is en om duidelijk af te spreken wie waar voor zorgt. Al die informatie is uitgebreid aan de leden van de verenigingen gecommuniceerd. 

Sociale contacten

De voorzitters geven aan blij te zijn dat er weer gerepeteerd kan worden, al is het in eerste instantie soms in kleiner verband om de twee meter afstand tussen de blazers te handhaven en er niet meer dan 30 mensen zijn toegestaan. “Het feit dat we nu mogen beginnen, hebben we meteen aangegrepen”, geven ze aan. “Dat stelt ons in staat om voor de vakantie onze sociale contacten toch nog eens te verstevigen, want dat stond de afgelopen tijd op een laag pitje. Daarnaast is het goed om voor de vakantie al enkele weken te kunnen ‘proefdraaien’ in deze situatie. Want we weten natuurlijk niet hoelang deze maatregelen gelden. Maar als ze na de zomervakantie nog steeds van kracht zijn, weten we in ieder geval hoe het werkt.”

Bekijk hier de instructievideo van Nederweert:https://www.youtube.com/watch?v=pwSsG-6tcNg&feature=youtu.be

Ga terug